Як змінити країну тимчасового захисту та не втратити пільги

Правильно змінюємо країну перебування

Стаття на 3 хв.

В цій статті ми обговоримо:

З початком повномасштабного вторгнення і розв’язанням кривавої війни в Україні мільйони українських громадян покинули власну країну в пошуках притулку та спокійного життя для своїх дітей. І різні країни Європи надали українським біженцям можливість безпечного життя та тимчасовий захист з отриманням цілого ряду пільг і преференцій таких як право на житло, можливість працевлаштування та навчання дітей, безкоштовне медичне обслуговування та інше.

Однак, з часом у окремих людей виникають обставини, які спонукають їх змінити країну перебування. І ось тут і постають питання як зробити це правильно і чи можна при цьому не втратити пільги.

Чим регулюється тимчасовий захист в країнах ЄС

Тимчасовий захист українців в країнах ЄС регулюється єдиним нормативно-правовим актом-директивою ЄС №2001/55 від 04.03.2022 року. Такий статус можна отримати тільки в одній країні ЄС на основі положень тих нормативно-правових документів які розроблені на основі вищезазначеного акту-директиви ЄС.

У кожній країні він передбачає спеціальні дозволи та посвідки тимчасового проживання чи довгострокові візи. Так, наприклад у Польщі тимчасовий захист фактично надається в момент отримання коду PESEL.

При цьому, якщо згідно директиви тимчасовий захист українцям надається виключно в одній країні, то і пільги отримуються згідно прийнятого країною перебування закону лише тим особам, які перебувають під захистом цієї країни. І ці правила не єдині, а в кожної країни різні і можуть відрізнятися один від одного.

Звідси можна зробити висновок, що перед тим як змінити країну тимчасового прихистку необхідно ретельно вивчити правила перебування українців в конкретній країні.

Як правильно змінити країну тимчасового захисту

Для того щоб переїхати в іншу країну ЄС і не втратити пільги, що передбачає тимчасовий захист потрібно дотримуватися деяких правил. А саме:

  • насамперед, потрібно звернутися в консульство тієї країни, до якої ви маєте намір переїхати і уточнити чи це можливо. Законодавство ЄС часто змінюється, тому потрібно отримати актуальну інформацію. При цьому в деяких випадках змінити країну для тимчасового прихистку доволі складно, тому все треба перевіряти в офіційних органах;
  • другим кроком необхідно анулювати статус вашого перебування в країні, в якій ви знаходитесь на даний момент. Це може бути направлення електронного листа на адресу органу, який видавав тимчасовий захист, з відмовою від захисту та вказанням причини такого кроку;
  • необхідно закрити всі рахунки в банківських установах, договори оренди житла, сплатити всі рахунки електро та теплопостачання, інтернету та зв’язку.

Після цього можна переїжджати в іншу країну та звертатися за новим оформленням тимчасового захисту.

Варто зазначити, що для переїзду в США, Канаду та Великобританію анулювати статус немає потреби, він анулюється сам по собі через деякий час.

Як виїхати із Польщі в іншу країну ЄС

Якщо ви вирішили змінити країну і тимчасовий захист у Польщі, то вам необхідно:

  • написати заяву у ZUS та повідомити про відмову від статусу тимчасового захисту;
  • закрити банківський рахунок, на який надходила допомога.

Також статус може бути втрачено автоматично в разі відсутності в Польщі протягом 30 календарних днів. Але це правило діє тільки в тому випадку якщо ви виїжджаєте в Україну. В разі виїзду в іншу країну ЄС із отриманням тимчасового захисту, вам потрібно звернутися в компетентні органи в Польщі для відмови від статусу.

Ще статті для українців в Польщі

Відповіді на питання, які вас цікавлять

Які продукти можна перевозити через кордон з Польщею

Які продукти можна перевозити через кордон з Польщею

Які ліки можна перевозити через кордон Польщі

Які ліки можна перевозити через кордон Польщі

Оформлення в Польщі закордонного паспорту України

Оформлення в Польщі закордонного паспорту України

Що таке песель в Польщі: що дає та як отримати

Що таке песель в Польщі: що дає та як отримати