Оформлення в Польщі закордонного паспорту України

Процедура оформлення закордонного паспорту в Польщі

Стаття на 4 хв.

В цій статті ми обговоримо:

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації до України багато наших співгромадян, рятуючись від війни, виїжджали за кордон без необхідних документів для перетину кордону. В той час Кабінетом міністрів України було ухвалено постанову, згідно якої перетинати кордон можна було без чинного закордонного паспорту. З плином часу умови змінилися і необхідність оформлення документів виникла у багатьох. Потрібно це і тим в кого закінчився термін дії чинного закордонного паспорту, і дітям, яким виповнилося 16 років, тим у кого паспорт втрачено або викрадено.

Якщо виникає потреба у виготовленні необхідних документів, перебуваючи в Польщі, то українцям не потрібно виїжджати до України, щоб оформити закордонний паспорт. Для цього достатньо звернутися в консульську установу або до державного підприємства “Документ”, підрозділи якого є не тільки в Польщі, але й в інших країнах. На території Польщі такі центри діють у Варшаві, Кракові, Вроцлаві та Гданську.

Що варто знати про оформлення закордонного паспорту в Польщі

Нормативно правова база виготовлення та видачі закордонних паспортів громадянам України регулюється Постановою КМУ №152 від 07.05.2014 року.

Для замовлення закордонного паспорту необхідно записатися в електронну чергу на візит онлайн. І якщо раніше це було необхідно зробити тільки для візиту в консульську установу, то на даний час це вимагається і при оформленні документів через ДП “Документ”.

Відбулося і оновлення процедури запису на подання документів до консульства. Тепер це доступно винятково за наявності Дія підпису, електронного цифрового підпису або Банк ID. В ДП “Документ” така процедура також відбувається на сайті установи лише через електронний підпис.

Подавати заяву на виготовлення паспорту з повним пакетом документів в визначений день потрібно тільки особисто.

Фото на паспорт співробітники ДП “Документ” роблять безпосередньо при подачі заяви, а от до консульства необхідно прийти з фото розміру 10x15 см на білому фоні і щоб експозиція обличчя складала 70%.

Які документи необхідні для виготовлення закордонного паспорту в Польщі

До переліку документів для подачі заяви на виготовлення закордонного паспорту входять:

  • паспорт громадянина України;
  • ІПН (ідентифікаційний номер).

Якщо паспорт оформляється дитині, якій не виповнилося 14 років, подається українське свідоцтво про народження. При оформленні паспорту дитині в 16 років, і якій ще не оформлявся внутрішній паспорт - подається заява на перевірку приналежності до громадянства.

В разі виготовлення паспорту по причині втрати або викрадення паспорту необхідно надати витяг із реєстру досудових розслідувань.

При виготовленні паспорту в разі закінчення сроку дії необхідно мати при собі документ, що вже втратив чинність.

При оформленні закордонних паспортів через консульську установу додатково до необхідних і вказаних вище документів потрібно також надати один з документів, що підтверджує ваше право легального постійного проживання або тимчасового перебування на території Польщі. Це можуть бути:

  • карта побиту;
  • pesel;
  • рішення про надання дозволу на перебування або проживання;
  • довідка з місця проживання (meldunek);
  • чинна віза.

Скільки коштує зробити закордонний паспорт в Польщі

Оскільки ДП “Документ” є державною структурою, то тарифи на його послуги встановлюються на підставі постанов Кабінету Міністрів України.

Оплата послуги здійснюється на місці за допомогою онлайн сервісу. Тому при собі необхідно мати телефон та реквізити своєї банківської картки.

Отже, при виготовленні не терміново закордонного паспорту, послуги будуть коштувати:

  • адмінпослуга, бланк та його персоніфікація - 958 грн;
  • сервісні послуги підприємства - 375 злотих;
  • послуги з відправлень документів - 400 злотих.

При терміновому виготовленні зміниться тільки сума адмінпослуги, бланку та персоніфікації, яка складе 1598 грн.

Оскільки паспорти виготовляються в Україні, а заявник перебуває в Польщі, тому й виникає додаткова послуга з пересилання документів, яка вартує 400 злотих.

В випадку звернення до посольства до вказаних сум слід додати збір на консульські послуги в розмірі 539 злотих.

Терміни виготовлення

Щодо термінів виготовлення, необхідних для виготовлення паспорта, то тут варто зазначити, що в середньому ця процедура може зайняти від 4 до 6 місяців. На початку документи приймає одна з представницьких установ, потім вони потрапляють до Державної міграційної служби, де проходять ряд додаткових перевірок. Лише після цього спрямовуються до Поліграфічного комбінату “Україна”, де саме і виготовляються закордонні паспорти.

Далі документ проходить наступний шлях:

  • виготовлений паспорт направляють до ДМС;
  • дипломатичною поштою відправляється за кордон;
  • видається по місцю подання заяви.

Саме через складність цієї процедури та залучення до неї багатьох уповноважених органів в Україні та за кордоном і зумовлюють такі строки.

Як бачимо із вищенаписаного дешевше і швидше закордонний паспорт можна оформити через ДП “Документ”, але, звичайно, бувають випадки коли звертатися за виготовленням паспорту потрібно виключно до консульської установи.

Ще статті для українців в Польщі

Відповіді на питання, які вас цікавлять

Як змінити країну тимчасового захисту та не втратити пільги

Як змінити країну тимчасового захисту та не втратити пільги

Як відправити посилку в Польщу

Як відправити посилку в Польщу

Що таке песель в Польщі: що дає та як отримати

Що таке песель в Польщі: що дає та як отримати

Які продукти можна перевозити через кордон з Польщею

Які продукти можна перевозити через кордон з Польщею