Як відправити посилку в Польщу

Правила відправки посилок до Польщі різними операторами

Стаття на 6 хв.

В цій статті ми обговоримо:

Будь-яка цивілізована країна має служби, які займаються відправкою бандеролей, листів, посилок. Поштові служби завжди затребувані, надто сьогодні в часи, коли триває неспровокована агресія росії проти народу України. Адже з початком повномасштабного вторгнення, багато українців, втікаючи від війни, мали при собі самі необхідні речі, не маючи змоги взяти все, що знадобиться для подальшого проживання за кордоном.

В пошуках безпечного місця багато наших співвітчизників осіли в Польщі і в багатьох з них час від часу виникає необхідність отримати посилку з України або навпаки відправити продукти чи речі в Україну. В цій статті ми розглянемо всі варіанти відправки посилок до або з Польщі в умовах воєнного стану, про розцінки на послуги та що можна, а що заборонено для пересилання.

Види посилок і відправлень

Кожний поштовий оператор може надавати послуги з надсилання:

  • листів - звичайних, цінних, замовних;
  • посилок - дрібних, середніх, звичайних, цінних;
  • бандеролей - звичайних, замовних, цінних.

В залежності від особливостей поштового відправлення формується ціна та швидкість доставки. На даний час в кожного поштового оператора відстежувати посилку можна за спеціальним трек-кодом, що дуже зручно і швидко та дає можливість точно знати де знаходиться відправлення.

Проходження митниці поштовими відправленнями

Якщо посилки, листи чи бандеролі перетинають кордон, то звичайно вони проходять митний контроль. Будьте готові до того, що час доставлення посилок може збільшитися адже зараз під час дії воєнного стану посилки дуже ретельно перевіряють.

До Польщі через кордон не пропустять:

  • м’ясо, сало, ковбаси;
  • молоко, сир та кисломолочні продукти;
  • ліки;
  • зброю, вибухонебезпечні предмети;
  • легко займисті рідини, речовини в балонах під тиском;
  • антикварні та ювелірні вироби.

Відправляти поштою за кордон дозволено:

  • одяг, взуття, дитячі іграшки, конструктори;
  • дрібну побутову техніку та електроніку;
  • засоби побутової хімії в заводській упаковці, де вказано склад та назву виробника;
  • косметичну продукцію - лаки для нігтів, фарби для волосся, парфуми, косметичні лосьони в заводському герметичному пакуванні;
  • текстиль і постільну білизну;
  • книги;
  • із харчових продуктів - шоколад, випічка, якщо немає в складі молока та м’яса, кава до 500 г, чаї (чорні, зелені, фруктові), какао, рослинні олії та інші харчові продукти, які не містять молока, яєць, м’яса та інших складників тваринного походження.

Якщо при огляді посилки на митному терміналі виявляться речі, які не приймаються до пересилання - посилка повернеться коштом відправника.

Щоб не платити на кордоні митного збору вміст посилки не повинен перевищувати оціночної вартості в 45 євро. Необхідно виважено підійти до оцінки речей у відповідності до ринкової вартості. Якщо митні органи при перевірці виявлять, що оціночна вартість занижена, то нарахують митні платежі. Митний збір буде стягуватися з одержувача.

При оціночній вартості відправлення 45 - 150 євро буде нараховано податок на додану вартість в розмірі 23%. При вартості відправлення більше чим 150 євро буде накладено мито розміром 0 - 18% в залежності від типу товару та податок на додану вартість 23%.

Якими операторами України можна відправити посилки до Польщі

Майже всі поштові оператори пропонують послуги міжнародної доставки в різні точки світу в тому числі і в Польщу. Це зокрема:

Укрпошта - здійснює не тільки внутрішні перевезення, а й міжнародні. Для оформлення відправлення за кордон, зокрема до Польщі, необхідно оформити відправлення у відділенні або в мобільному застосунку. Після сплати послуги вам буде надано трек-код для відслідковування посилки через сайт Укрпошти або в особистому кабінеті. Вартість посилки буде розрахована за тарифами Укрпошти і залежить від ваги відправлення, оціночної вартості, країни призначення, тощо. Це може скласти від 6 до 12.5 доларів. На даний час з квітня 2023 року діє спеціальна пропозиція - знижка 75% на відправлення до Польщі, Латвії, Литви, Естонії та Німеччини.

Нова Пошта - відправити посилку до Польщі можна і через оператора “Нова пошта”. Для цього слід оформити відправлення у відділенні або в особистому кабінеті. При оформленні вказується адреса, індекс, адреса електронної пошти та контактний номер отримувача. Відправлення в відділення надається в відкритому вигляді для огляду оператором. Доставку в Польщі можна оформити декількома способами, а саме:

  • на відділення Nova Post - необхідно вказати місто та номер відділення;
  • у поштомат - вказується місто та номер поштомата;
  • на адресу одержувача - доставка кур’єром. Необхідно вказати повну адресу отримувача. Стягується додаткова плата за кур’єрську послугу.

Доставка посилок з оголошеною вартістю до 45 євро можлива на відділення, в поштомат чи за адресою, вартістю більше 45 євро тільки за адресою з доплатою.

Вартість посилки залежить від ваги та складає:

  • документи до 1 кг - 350 грн;
  • мала до 2 кг - 400 грн;
  • середня до 10 кг - 600 грн;
  • велика до 30 кг - 800 грн:
  • вантаж понад 30 кг - за кожний кг 45 грн.

Доплата за адресну доставку:

  • до 30 кг - 100 грн;
  • понад 30 кг за кожні 100 кг - 250 грн.

Meest Пошта/Meest Post - поштовий оператор, який хоч і давно займається міжнародними перевезеннями, але пунктів для відправлення посилок фізичними особами в Польщі не було. Наразі, декілька відділень Meest Post відкрилося в Варшаві. Співпрацює з Новою поштою що дає можливість відправляти посилки з відділень Нової пошти та отримувати в Україні через відділення Meest. В Польщі такі відправлення можна отримати через поштомати InPost, магазини Zabka, пункти Orlen Pachka, кур’єрську доставку.

Як надіслати посилку з Польщі в Україну

Найчастіше доставка посилок з Польщі в Україну здійснюється через державну поштову компанію Poczta Polska, яка тісно співпрацює з Укрпоштою. При відправлення посилок через відділення польського оператора вона гарантовано надходить отримувачу в Україні через відділення Укрпошти.

Слід зауважити, що у Польщі діють менші обмеження на вміст поштових відправлень. Безперешкодно можна пересилати продукти харчування з тривалим терміном придатності. Проте під забороною до відправки є гроші, побутова техніка, цінні речі, небезпечні предмети і речовини, книги російською мовою, що містять російську пропаганду.

Нова Пошта також відправляє посилки до України. Зараз на території Польщі відкрито 20 відділень в таких містах як Варшава, Краків, Вроцлав, Познань, Гданськ, Люблін, Лодзь, Катовіце. На умовах відправки посилок через відділення Нової Пошти ми зупинялись раніше в цій статті, тому не будемо повторюватись.

Яка б служба для доставки посилок не була обрана, потрібно дотримуватись ряду важливих правил для формування вантажу:

  • детально вивчати списки або проконсультуватися з оператором, щоб не відправити заборонених до відправки речей;
  • не приховувати інформацію про речі, що пересилаються (стан, вартість, культурна цінність);
  • проводити пакування дозволеними в ЄС пакувальними матеріалами. Важливо, щоб вміст посилки не бовтався, а всі дрібні деталі були захищені окремо;
  • правдиво вносити дані в опис вмісту посилки, не намагатися приховати щось заборонене в речах. Митники ретельно оглядають поштові відправлення і підозрілу посилку можуть вилучити на невизначений термін.

Сподіваємося, що наша інформація була для вас корисною в плані отримання інформації як вигідно та безпечно пересилати поштові відправлення по обидва боки польсько-українського кордону.

Ще статті для українців в Польщі

Відповіді на питання, які вас цікавлять

Які продукти можна перевозити через кордон з Польщею

Які продукти можна перевозити через кордон з Польщею

Як змінити країну тимчасового захисту та не втратити пільги

Як змінити країну тимчасового захисту та не втратити пільги

Що таке песель в Польщі: що дає та як отримати

Що таке песель в Польщі: що дає та як отримати

Легальне перебування та тимчасовий захист в Польщі

Легальне перебування та тимчасовий захист в Польщі