Які ліки можна перевозити через кордон Польщі

Правила ввозу лікарських засобів до Польщі

Стаття на 4 хв.

В цій статті ми обговоримо:

Щоб не стикнутися з проблемами придбання ліків за кордоном багато українців везуть з собою деякі медичні препарати. Але ж потрібно знати які лікарські засоби можна провезти із собою до Польщі, які заборонені і які документи потрібно мати для перевезення спеціальних препаратів.

У якій кількості можна провозити ліки через кордон

У Польщі, як і в інших країнах, в тому числі і в Україні, існують певні обмеження на ввіз ліків з-за кордону. Відповідно до польського законодавства ввезти можна ліки для власних потреб у кількості п’яти найменших упаковок. Це слугує гарантією, що ліки дійсно призначені для власного використання, а не для комерції. Що стосується правила п’яти найменших упаковок, то це означає, що якщо таблетки розфасовані в упаковки по 30, 60, 90 штук, то ви можете взяти 5 упаковок по 30 одиниць.

Але водночас слід розраховувати і необхідну добову дозу таблеток, при збільшенній її кількості, наприклад 20 мл замість 10 мл, мабуть буде доцільно взяти п’ять упаковок по 60 таблеток. Тобто дозволяється ввозити більші упаковки якщо дозування діючої речовини менше чим людині потрібно для лікування.

Такі правила застосовуються до ліків в будь-якому агрегатному стані. Тобто до лікарських засобів:

  • твердих - таблетки, капсули, гранули, драже;
  • рідких - краплі, настоянки, розчини;
  • м’яких - мазі, креми, свічки, гелі;
  • газоподібних - аерозолі.

Звичайно, запастися ліками на всі випадки життя неможливо, але якщо ви маєте хронічні захворювання, то маючи необхідні дозвільні документи можна вивезти від 6 до 10 упаковок одного препарату.

Правила ввезення рецептурних препаратів

Міністерство охорони здоров’я Польщі рекомендує при ввезенні рецептупних ліків мати при собі підтверджуючі документи про потребу людини в цих лікарських засобах. Це можуть бути:

  • копія медичної карти;
  • рецепт від лікаря;
  • довідка від лікаря із зазначеним діагнозом і переліком препаратів, які приймаються при лікуванні;
  • чек з аптеки, де був придбаний препарат.

До цього переліку відносять медичні засоби:

  • антибіотики;
  • ліки від тиску та серцевих захворювань;
  • кроворозріджувальні засоби;
  • гормональні препарати;
  • протисудомні;
  • антигельмінтні засоби;
  • релаксанти, антидепресанти, нейролептики;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • окремі знеболюючі, препарати від кашлю, заспокійливі.

Для усунення непорозумінь на кордоні бажано, щоб документи, що засвідчують потребу людини в лікарських засобах були перекладені польською мовою і засвідчені печаткою установи, що їх видав.

Окрема вимога для препаратів інсуліну, що вводиться у вигляді ін’єкцій. З цього приводу поляки вимагають довідку, видану лікарем та засвідчену його підписом з підтврдженою хворобою, необхідністю прийому ліків з використанням спеціальних шприців, аплікаторів чи інших медичних інструментів.

Які ліки заборонені для ввозу до Польщі

Вищезазначені правила стосуються всих лікарських засобів крім тих препаратів, які мають в своєму складі наркотичні або психотропні речовини. Такі препарати заборонені для ввозу у Польщу.

Заборонені медикаменти можна ввезти в випадку дотримання декількох вимог. А саме:

  • наявність медичної документації, яка підтверджує необхідність лікування такими препаратами. Це можуть бути витяги з історії хвороби, амбулаторні карти та спеціальні рецепти №3, які виписуються на кожний препарат окремо;
  • наявність довідки головного фармацевтичного інспектора Польщі, яка видається не пізніше 15 днів до перетину кордону Польщі і дійсна всього 30 днів з дня видачі.

Намагання ввезти такі ліки до Польщі без необхідних документів буде вважатися злочином. Тому з метою уникнення непорозумінь і конфліктів при перетині кордону радимо завчасно ознайомитися з правилами ввезення заборонених лікарських засобів, мати всі підтверджуючі довідки і почуватися спокійно.

Пакування ліків у дорогу

Також необхідно приділити увагу для безпечного перевезення ліків, щоб вони були надійно упаковані, не мали змоги розбитися, витекти або розтанути.

Для безпечного перевозу лікарських засобів необхідно дотримуватись деяких правил:

  • перевозити ліки в оригінальних упаковках;
  • не добавляти додаткові пластинки в оригінальне пакування;
  • подбати про безпечне перевезення ліків в скляному пакуванні - перевезення слід здійснювати флаконами не більше 100 мл, попередньо запакувавши їх у прозорі герметичні пакети;
  • забезпечити необхідний температурний режим при перевезенні препаратів, що можуть втратити свої властивості при його недотриманні.

Які ліки та медичні засоби не варто везти до Польщі

Багато лікарських препаратів, що відпускаються без рецептів доступні і в Польщі як і в Україні за аналогічними цінами, а іноді навіть нижчими. Тому не радимо везти з собою знеболювальні та жарознижуючі препарати, сиропи від кашлю, препарати для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, вітаміни, антисептики, препарати від алергії, фітопрепапати, краплі для очей та харчові добавки. Такі лікарські засоби знаходяться у вільному доступі в польських аптеках, продуктових маркетах та магазинах косметики.

Вата, пластирі, діагностичні тести, підгузки, компресійний трикотаж, лінзи, окуляри, слухові апарати, тростинки можна вільно придбати в польських спеціалізованих магазинах або аптеках.

Ще статті для українців в Польщі

Відповіді на питання, які вас цікавлять

Що таке песель в Польщі: що дає та як отримати

Що таке песель в Польщі: що дає та як отримати

Виїзд за кордон під час військового стану: хто може виїхати на законних підставах

Виїзд за кордон під час військового стану: хто може виїхати на законних підставах

Як відправити посилку в Польщу

Як відправити посилку в Польщу

Легальне перебування та тимчасовий захист в Польщі

Легальне перебування та тимчасовий захист в Польщі