Легальне перебування та тимчасовий захист в Польщі

Основні умови легального перебування українських біженців в Польщі

Стаття на 4 хв.

В цій статті ми обговоримо:

Ніхто і ніколи не міг подумати що в 21 столітті в центрі Європи може розв’язатися кривава війна з тисячами жертв і мільйонами біженців. Багато українців полишили свої домівки та втікали на захід від війни і розрухи. Не всі українці знали як облаштовувати своє нове життя, які правила та норми існують в країнах ЄС, які надали притулок біженцям.

Та й навіть зараз, після двох років війни правила щодо в’їзду і легального перебування за кордоном досить актуальні, тим більше, що дуже часто змінюються в залежності від нових обставин.

Тож сьогодні ми поговоримо про легалізацію перебування українців на території Польщі, які діють правила, що та в які сроки потрібно для цього зробити, куди звертатися.

Які є варіанти легального перебування в Польщі

Громадяни України, які прибули на територію Польщі після 24.02.2022 року і хочуть залишитися в Польщі можуть перебувати на території цієї країни цілком легально. Так, можна оформити статус біженця або статус тимчасового захисту.

Наразі тимчасовий захист для громадян України діє до 30.06.2024 року.

Тимчасовий захист надає право на:

  • проживання;
  • доступ до ринку праці та житла;
  • медичне обслуговування;
  • доступ до освіти дітей.

Також можна податися на статус біженця. Але тут треба зазначити, що в цього статусу є багато недоліків. А саме:

  • необхідність здати свій закордонний паспорт;
  • неможливість працювати протягом перших 6 місяців;
  • неможливість повертатися в Україну та перетину кордону інших держав ЄС під час розгляду заявки на статус.

Тимчасовий захист не те ж саме, що статус біженця, але завжди можна відмовитись від нього і оформити статус біженця в ЄС.

Тимчасовий захист у Польщі

Статус тимчасового захисту введено країнами ЄС після початку повномасштабного вторгнення російської федерації до України і регулюється єдиним нормативно-правовим актом-директивою ЄС № 2001/55 від 04.03.2022 року. Тимчасовий захист можна отримати тільки в одній країні ЄС і впроваджується він у кожній країні по різному. Це можуть бути спеціальні дозволи на перебування, тимчасові посвідки на проживання, довгострокові візи та інше.

У Польщі тимчасовий захист фактично надається при отриманні коду PESEL. Номер Песель - це щось на кшалт нашого ідентифікаційного коду. Він надається кожній людині для її ідентифікації.

PESEL UKR - це особливий статус для українських біженців, який дає право українцям отримувати в Польщі соціальну допомогу, медичне обслуговування, дозволяє навчатися та працювати. З березня 2023 року PESEL UKR став обов’язковим для українців, які хочуть залишитися в Польщі і отримати тимчасовий захист. Для його оформлення дається 30 днів з моменту в’їзду в країну.

Наразі легальне перебування українців в Польщі, що знаходяться під тимчасовим захистом можливе до 30.06.2024 року.

Але це право можна втратити якщо виїхати з Польщі більше чим на 30 днів.

Хто може ще легально перебувати в Польщі

Згідно внесених змін за певних умов легально перебувати в Польщі до 31.08.2024 року можуть дорослі, діти та опікуни неповнолітніх дітей які в’їхали на територію Польщі після 24.02.2022 року. А саме:

  • якщо ці діти станом на 04.03.2024 року перебувають в дошкільних навчальних закладах;
  • діти навчаються в польських навчальних закладах згідно з українською системою навчання в тому числі дистанційно;
  • не пізніше 2022/2023 року особа почала навчання в гімназії, ліцеї, професійних навчальних закладах II ступеня, поліцеальній школі або в навчальних закладах для дорослих.

До 30.09.2024 року дозволено перебувати легально на території Польщі особам, які будуть складати іспит на атестат зрілості.

В цих випадках, якщо дитині, що навчається або складає іспит не виповнилося 18 років перебування батьків та опікунів таких дітей також буде продовжено да 31.08.24 та 30.09.2024 року відповідно.

Чи можна поновити тимчасовий захист в Польщі

Бувають випадки коли українці по нагальній потребі виїжджають з території Польщі в Україну чи іншу країну ЄС. В цьому випадку необхідно слідкувати, щоб ваше перебування за межами Польщі не перевищувало 30 діб. При перевищенні цього терміну ви втрачаєте статус PESEL UKR, а з ним і припиняються всі виплати та пільги.

Після повернення можна спробувати поновити цей статус та виплати соцдопомоги, звернувшись до гмінної адміністрації. Але є ризик відмови, так як ви, наприклад, в’їхали з території, де не ведуться активні бойові дії.

Для контролю перетину кордону українцями працівники органів соціального страхування Польщі отримують від прикордонної служби відповідну інформацію.

Як ще можна продовжити легальне перебування в Польщі

Громадяни України, які користуються тимчасовим захистом у Польщі та мають статус PESEL UKR, мають право подати заяву з метою отримання дозволу на тимчасове проживання/перебування виключно у випадку, якщо головною метою їхнього перебування в Польщі є:

  • працевлаштування;
  • працевлаштування за професією, що вимагає високої кваліфікації («Blue сard»);
  • ведення господарської діяльності.

Такі дозволи в залежності від обставин можуть видаватися на термін від одного до трьох років.

Ще статті для українців в Польщі

Відповіді на питання, які вас цікавлять

Як змінити країну тимчасового захисту та не втратити пільги

Як змінити країну тимчасового захисту та не втратити пільги

Як відправити посилку в Польщу

Як відправити посилку в Польщу

Які продукти можна перевозити через кордон з Польщею

Які продукти можна перевозити через кордон з Польщею

Які ліки можна перевозити через кордон Польщі

Які ліки можна перевозити через кордон Польщі